Ferier, forlystelser og fødselsdage

Vi har lige holdt sommerferie.

For mig er ferie en tid, der skal være anderledes, den skal skille sig ud fra hverdagen. I ferien må man gå senere i seng, sidde længe ved morgenbordet, gå rundt i nattøj hele dagen, spise lækkerier, få dessert, drikke sodavand. Men for Søren ligner ferietiden hverdagen. Hans ferietid er ikke fredet fra de sure hverdagspligter, for han skal stadig tænke meget på, hvad han spiser, og han skal stadig træne.

Ferie var faktisk en ting, jeg blev bekymret for, hvordan Søren ville tackle, da han lige havde fået konstateret diabetes. Selvom vi ikke havde levet et usundt liv som familie, så fik jeg pludselig øje på, hvor obligatorisk sukker synes at være i forbindelse med mange aktiviteter og traditioner – en tur på stranden, i Tivoli eller i BonBon-Land, biografture, en tur i indkøbscentret, fødselsdage, jul og ja, ferie. I forhold til Sørens nye sukkerfri liv var jeg bange for, at han måske ikke ville gide at deltage i sådanne aktiviteter. Måske ville ”hyggen” gå af for ham, når han var afskåret fra at kunne nyde de lækkerier, som traditionelt var en del af aktiviteterne. At forestille sig en fødselsdag uden lagkage, en strandtur uden is, en biograftur uden sodavand og popcorn eller bland-selv-slik (eller begge dele i over-size, hvis det var Søren, der handlede ind).

 

All inclusive

Da Søren fik diagnosen, tog jeg sågar mig selv i at tænke, at jeg var glad for, at vi ikke havde kendt til Sørens sukkertal og diagnosen, da vi var på ferie i Spanien et par måneder forinden. Vi havde haft en fantastisk ferie med all inclusive, is og sodavand og alt hvad sådan en ferie sydpå næsten kan indebære af usunde sager, og jeg tænkte ved mig selv, at den ferie havde været helt anderledes og ikke nær så fantastisk med en diabetesdiagnose i bagagen.

Men mine bekymringer er heldigvis siden blevet gjort til skamme. Jeg tog helt fejl. Vi har haft nogle lige så fantastiske ferier efter Søren fik diagnosen, selvom Søren har sprunget isen over og kun drukket vand og kaffe hele ferien. Og selvom han også har skullet træne. Man kan sagtens nyde et all inclusive ophold, selvom man ikke udnytter chancen for at tømme sodavandsautomaten og dessertbuffeten.

Der er endda positive sidegevinster ved den sukkerfri ferie:

  • man glæder sig mere over de mange forskellige salater, grønt tilbehør og frugt, der typisk findes i buffeten (i hvert fald indtil man finder ud af, at det er de samme forskellige salater, der forefindes hele ugen – til alle måltider!)
  • man undgår (næsten) den oppustede mave, der typisk i den sidste del af ferien lægger en vis dæmper på appetitten (men ikke på mængden af det, der indtages)
  • Og bedst af alt, tror jeg, man fordyber sig mere i andre aspekter af ferien, såsom hvilke vanddyr, man skal forsøge at fange med børnene – eller sagt på en anden måde: fokus fjernes lidt fra det, der kan proppes i munden.

 

En anden form for hygge

Dermed ikke sagt, at Søren er glad for at undvære lækkerierne. Han kigger stadig længselsfuldt efter isboden på en varm sommerdag. Og han nævner ofte, at han ville ønske, at han kunne spise bare lidt mere af det, der smager rigtig godt – og som han fortsat forbinder med hygge og traditioner. Han giver sig selv lov til at spise en is eller to i løbet af en ferie. Så nyder han den til gengæld også ekstra meget, og han er omhyggelig med at vælge, hvad der er ”besværet” værd, og hvad der ikke er. De fleste gange modstår han fristelsen og kaster nydelsen på en kop kaffe i stedet for.

Især hjælper det Søren, at han er bevidst om, at indtagelse af kalorierige og sukkerholdige lækkerier koster ekstra træning. For han gider jo ikke træne, han vil helst slippe – især når vi har ferie. Det er fortsat til tider svært for Søren at acceptere, at han stadig skal træne, selvom vi har ferie. Men det er blevet meget bedre med tiden.

I denne ferie har han faktisk trænet ganske meget. Da vi startede vores ferie valgte Søren at cykle til destinationen sammen med sin svoger – 100 km. Han gennemførte også et par træninger sammen med hans lillesøster og instruerede hende ovenikøbet i et par squat-øvelser. På den måde blev det da en smule anderledes end hverdagen, og træningen blev for en gangs skyld næsten en hyggestund for Søren.

Der er heldigvis andre måder at hygge sig på end ved at spise søde sager, og vi har efterhånden fundet sundere erstatninger, som vi synes smager godt. Slik, is og kager er ikke alt, og det er ikke det, der gør Tivolituren, fødselsdagen eller ferien hyggelig. Det er jo samværet med hinanden, de ting, vi foretager os sammen.

Det virkelige problem er, at det er en tradition at spise (usundt), når vi samles med familie og venner, og når vi skal ”hygge”. Men vaner og traditioner kan jo heldigvis ændres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.